Skip to main content

Verzorging

Verzorging per soort

Carni Flora beschikt over een breed assortiment van verschillende soorten vleesetende planten. De verzorging van vleesetende planten is verschillend per soort.
Hieronder is een overzicht van ons assortiment en type verzorging die aangeraden wordt.

Watergift

De Cephalotus mag een stuk droger gehouden dan de meeste vleesetende planten. Laat de grond gerust licht indrogen. Dit is een relatief kwetsbare plant waarbij regenwater de voorkeur geniet boven leidingwater.

Standplaats

Een lichte standplaats is belangrijk, maar bij voorkeur wel een lichte standplaats zonder extreme temperaturen of temperatuurschommelingen. Extreme hitte zijn deze planten bijvoorbeeld niet gewend.

Deze plant is niet winterhard dus haal de plant in de winter weer naar binnen.

Potgrond en kunstmest

Geef deze plant net als de andere vleesetende planten bij voorkeur geen kunstmest.

Naar Assortiment
Cephalotus

Watergift

Regenwater is het meest natuurlijke wat de Dionaea kan krijgen, maar niet essentieel. Kraanwater kan ook prima. Zorg er vooral voor dat de plant niet uitdroogt. Een schoteltje onder de plant gevuld met water en deze continu gevuld houden is dan ook het makkelijkste.

Standplaats

Een lichte standplaats is ideaal. Bijvoorbeeld achter het raam of buiten in de volle zon.

Hoewel de Dionaea kunnen prima zowel binnen als buiten staan. Ook tijdens milde winters (tot ongeveer -5℃) kan de plant buiten blijven

Kunstmest

Geef de Dionaea geen kunstmest.

Naar Assortiment

Watergift

Houdt de plant goed nat. Om het echt makkelijk te maken kan er een schotel met water onder de plant geplaatst worden. Vul deze meteen aan zodra deze leeg is.

Standplaats

Zet de Drosera op een lichte standplaats. Wanneer de plant haar dauw verliest is dit een indicatie dat de plant een hogere luchtvochtigheid nodig heeft. Verplaats de plant naar een vochtigere omgeving of zet er een glas overheen.

Van de Drosera’s in ons huidige assortiment zijn de Drosera filiformis, nidiformis en binata alle drie winterhard. Voor de rest geldt dit niet en zij moeten naar binnen gehaald moeten worden voor de start van de winter.

Kunstmest

De Drosera heeft geen behoefte aan kunstmest.

Naar Assortiment

Watergift

Veel vleesetende planten moeten goed natgehouden worden, de Heliamphora is hierop een uitzondering. Net als de Cephalotus kan de Heliamphora iets droger gehouden worden

Standplaats

De Heliamphora doet het goed op een lichte standplaats. Bij voorkeur niet op een heel hete plek tot maximaal +- 25 graden.

Deze planten zijn niet winterhard, zorg dus dat ze binnen staan gedurende de koelere maanden.

Kunstmest

Kunstmest dient absoluut niet gegeven te worden aan Heliamphora.

Naar Assortiment

Watergift

Houdt de potgrond continu vochtig van de Nepenthes. Dit kan gedaan worden door een schotel te plaatsen onder de plant en deze gevuld te laten met een laagje water. Het is een mythe dat de vallen van de Nepenthes regelmatig bijgevuld moeten worden. Dit houdt de plant zelf op pijl.

Wel kan het zijn dat de vallen hun vocht zijn verloren gedurende transport. Grotere planten worden vaak met de vallen op de kop getransporteerd. In dat geval kunnen de vallen eenmalig tot een kwart worden aangevuld met regenwater om uitdroging van de vallen te voorkomen.

Standplaats

Over het algemeen geldt dat de Nepenthes behoefte heeft aan een vochtige standplaats. Echter is de Nepenthes Bloody Mary een stuk minder kieskeurig en doet deze het goed in nagenoeg elke woonkamer.

Ook zijn de planten behoeftig aan veel licht, maar geen volle zon. Wij raden tevens aan de plant binnen te houden.

Kunstmest

Wij raden af om deze planten kunstmest te geven.

Naar Assortiment
4

Watergift

Probeer de Pinguicula niet te veel water te geven, dat kan rot veroorzaken. Licht vochtig houden is voldoende voor de plant om goed op te kunnen overleven. Pinguicula heeft geen regenwater nodig en groeit prima op kraanwater.

Standplaats

Een lichte plek, maar niet in de volle zon is ideaal voor de Pinguicula. Dat kan zowel binnen als buiten zijn, maar hou er rekening mee dat de soorten die wij verkopen niet winterhard zijn en daarom in de winter naar binnen moeten.

Kunstmest

Zoals alle vleesetende planten raden wij ook bij deze planten aan geen kunstmest te geven.

Naar Assortiment

Watergift

Een Sarracenia kan je in principe niet te veel water geven. Het is geen probleem voor deze plant om continu met de voeten in het water te staan. Wij raden aan om de plant met pot in een schotel water te zetten. Zorg dat er altijd een ruime laag water in de schotel blijft staan. Dit kan gewoon kraanwater zijn

Standplaats

Plaats de plant op een lichte plek. Dat is zowel belangrijk voor de groei als de kleuring. Dit kan in de vensterbank zijn of buiten. Vochtig klimaat vindt de plant ook prettig.

Alle Sarracenia’s in ons assortiment kunnen zonder problemen temperaturen van -20℃ tot 40℃ hebben. De ideale plaats buiten is daarom in de vijverkant. Richting de herfst en winter zal de plant in winterrust gaan. Oude beker kleuren bruin en er worden weinig nieuwe bekers aangemaakt. In het voorjaar of begin zomer zal de ontwikkeling van de plant weer op gang komen.

Kunstmest

Voor alle vleesetende planten geldt hetzelfde. Ze zijn insecten gaan vangen omdat ze in voedselarme grond leven. Kunstmest geef je dus snel te veel. Geef daarom liever niks.

Naar Assortiment

Watergift

De Utricularia staat graag met de voeten in het water. Houdt de grond ten alle tijden vochtig. Deze plant kan niet te veel water krijgen.

Standplaats

Een lichte plek bevordert het bloeien. Vensterbank is dan ook een mooie plek voor een Utricularia.

Kunstmest

Hoe onschuldig de plant er ook uitziet, ook de Utricularia vangt zelf haar voeding wel, maar dan onder de grond in plaats van boven de grond. Geef deze plant dat ook geen extra voeding in de vorm van kunstmest.

Naar Assortiment

Heeft u vragen? Stuur ze gerust!

Wij zullen uw berichten z.s.m. beantwoorden.

Meer Carni Flora

Contactgegevens

Carni Flora BV
Rietwijkeroordweg 35
1432 JG Aalsmeer

Blijf ons volgen!

© 2018 Carni Flora.  | Realisatie website door Tom Dekker